Η κλινική διατροφή είναι μια ευρεία ενότητα, που περιλαμβάνει την προσαρμοσμένη διατροφή σε ειδικές καταστάσεις υγείας με απώτερο στόχο τη βελτίωση της υγείας, τη βελτίωση της ρύθμισης της πάθησης, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την αύξηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας.
Η Κλινική Διατροφή λειτουργεί τόσο με κατεύθυνση την πρόληψη όσο και την αποκατάσταση της υγείας και αφορά περιπτώσεις στις οποίες μια ασθένεια διαταράσσει το μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών αλλά και περιπτώσεις στις οποίες τα θρεπτικά συστατικά δρουν επιβαρυντικά στην συμπτωματολογία μιας νόσου.
Στις παθολογικές καταστάσεις το πρόγραμμα που δίνεται είναι πλήρως εξατομικευμένο στις ανάγκες του ατόμου και τις ιδιαιτερότητες της πάθησης. Στο σχεδιασμό του προγράμματος ακολουθούνται οι νεότερες συστάσεις που υπάρχουν στη βιβλιογραφία για την κάθε πάθηση.
Ο ασθενής εκπαιδεύεται διατροφικά και πέρα από τη διατροφή γνωρίζει ποιες άλλες αλλαγές χρειάζεται να κάνει στον τρόπο ζωής του, σε συνεννόηση πάντα με τον θεράποντα ιατρό.