Αφορά άτομα 65 ετών και πάνω και είναι μια περίοδος ζωής που χρήζει και διατροφικής προσοχής, καθώς τα άτομα αυτά είναι πιο ευάλωτα σε χρόνια νοσήματα, λαμβάνουν αρκετά φάρμακα και έχουν αυξανόμενες ανάγκες και απαιτήσεις.
Με το πέρασμα του χρόνου και με τις αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό, οι διατροφικές συνήθειες επηρεάζονται και τροποποιούνται.
Η κακή θρέψη είναι κάτι που παρατηρείται συχνά στην τρίτη ηλικία, εξ αιτίας τόσο των μεταβολών που επιφέρει η γήρανση όσο και ποικίλων ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων.
Ένα καλά σχεδιασμένο, ισορροπημένο και πλήρες πλάνο διατροφής, είναι σημαντικό σε αυτή την ηλικιακή ομάδα και στοχεύει:
- Στην επίτευξη και διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους και σύστασης σώματος, καθώς με την αύξηση της ηλικίας, ο μυικός ιστός μειώνεται, το λίπος έχει τάση αύξησης και υπάρχει απώλεια οστικής μάζας.
- Στην καλύτερη διαχείριση δεικτών υγείας που επηρεάζονται και από τη διατροφή (π.χ. σακχάρου, λιπιδίων αίματος, κ.ά.).
- Στη μείωση ανεπιθύμητων ενεργειών (π.χ. γαστρεντερικών ενοχλήσεων) που προκύπτουν από τη φαρμακευτική αγωγή.
- Στην κάλυψη ιδαίτερων αναγκών σε άτομα με οδοντικά προβλήματα, αλλαγές σε γεύση, όσφρηση ή δυσκολία σε μάσηση και κατάποση, μέσω εναλλακτικών επιλογών (π.χ. τροποποίηση σύστασης/υφής/μαγειρέματος τροφών).
- Στην εξασφάλιση συνολικά καλής διατροφικής κατάστασης και ποιότητας ζωής.