Καρδιαγγειακά Νοσήματα

Δυσλιπιδαιμίες 

Με τον όρο Δυσλιπιδαιμίες αναφερόμαστε στις διαταραχές των επιπέδων λιπιδίων στο αίμα που οφείλονται σε διαταραχές του μεταβολισμού των λιποπρωτεϊνικών σωματιδίων που μεταφέρουν τα λιπίδια στον οργανισμό. Εκδηλώνονται με διαταραχή των επιπέδων της χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων, της κακής χοληστερόλης (LDL) ή/ και της καλής χοληστερόλης (HDL).

Οι δυσλιπιδαιμίες μπορεί να είναι πρωτοπαθείς, δηλαδή να οφείλονται σε κληρονομικότητα, ή δευτεροπαθείς, όπου εμφανίζονται ως συνέπεια της ύπαρξης άλλων νοσημάτων, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης, και της λήψης φαρμακευτικής αγωγής.

Στεφανιαία Νόσος

Η στεφανιαία νόσος είναι μια πάθηση των αιμοφόρων αγγείων της καρδιάς, γνωστών ως στεφανιαίες αρτηρίες. Συνήθως προκαλείται από τη συσσώρευση λίπους, χοληστερόλης και άλλων ουσιών στον τοίχο των αρτηριών, οδηγώντας σε μείωση της ροής του αίματος προς την καρδιά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε στεφανιαία ανεπάρκεια ή καρδιακή προσβολή.

Η αιτιολογία της στεφανιαίας νόσου συνήθως συνδέεται με τον τρόπο ζωής και τους γενετικούς παράγοντες. Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την υψηλή χοληστερόλη, την υπέρταση, τη διαβήτη, την έλλειψη φυσικής άσκησης, την υπέρβαση στην κατανάλωση αλκοόλ, την υπέρβαση στην κατανάλωση λίπους και την έλλειψη υγιεινής διατροφής. Επιπλέον, η γενετική προδιάθεση επίσης μπορεί να παίξει ρόλο.

Υπέρταση

Υπέρταση ονομάζεται η αυξημένη αρτηριακή πίεση του αίματος σε συνθήκες ηρεμίας. Συγκεκριμένα, η διάγνωση της υπέρτασης περιλαμβάνει αυξημένες τιμές συστολικής (≥ 140mmHg) και διαστολικής (≥ 90mmHg) αρτηριακής πίεσης σε συστηματικές μετρήσεις. Η υπέρταση σπάνια έχει εμφανή συμπτώματα, αλλά εάν δεν αντιμετωπιστεί αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων, όπως τα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια και οι διαταραχές των νεφρών και της όρασης.

Η αιτιολογία της υπέρτασης δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρη πάντοτε, αλλά υπάρχουν παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο και περιλαμβάνουν:

- Παχυσαρκία

- Αυξημένη κατανάλωση αλατιού

- Μειωμένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών

- Καθιστική ζωή

- Αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, καφέ και καφεϊνούχων ροφημάτων

- Κακή ποιότητα ή/ και μειωμένη διάρκεια ύπνου

- Ηλικία άνω των 65 ετών

- Οικογενειακό ιστορικό υπέρτασης

- Κοινωνικοί και οικονομικοί παράγοντες

 

Η πραγματοποίηση υγιεινών αλλαγών του τρόπου ζωής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, εάν είναι αυξημένη, στην πρόληψη ή καθυστέρηση εμφάνισης της υπέρτασης, να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής και να μειώσει τον κίνδυνο των σοβαρών επιπλοκών.