Νοσήματα του ήπατος και των χοληφόρων

Νοσήματα Ήπατος- Μη Αλκοολική Λιπώδης Νόσος του Ήπατος (NAFLD)

Η Μη αλκοολική Λιπώδης Νόσος του Ήπατος (NAFLD), κοινώς «λίπος στο συκώτι» αποτελεί μία κατάσταση υπέρμετρης συσσώρευσης λίπους στα ηπατοκύτταρα. Η NAFLD μπορεί να παρουσιάζεται ως “απλή” στεάτωση ή με έναν δυνητικά προοδευτικό φλεγμονώδη φαινότυπο μη αλκοολικής στεατοηπατίτιδας (NASH) που μπορεί να εξελιχθεί σε κίρρωση ή/ και ηπατοκυτταρικό καρκίνο.

Στην πλειονότητα των ασθενών, η νόσος παραμένει σταθερή και αναστρέψιμη. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της δίαιτας και της άσκησης, αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο για τη θεραπεία της NAFLD και της NASH και είναι ικανές να αναστρέψουν την εξέλιξη της νόσου.

Νοσήματα των Χοληφόρων- Χολολιθίαση και Χολοκυστίτιδα 

Η χοληδόχος κύστη παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της πέψης. Η λειτουργία της περιλαμβάνει τη συλλογή και αποθήκευση της χολής καθώς και την απελευθέρωση της στο λεπτό έντερο καθώς η τροφή μεταφέρεται από το στομάχι στο λεπτό έντερο. Η χολή περιέχει χολικά άλατα και άλλες ουσίες που συμβάλλουν στη διάσπαση του λίπους.

Η χολολιθίαση είναι η κατάσταση κατά την οποία σχηματίζονται λίθοι εντός της χοληδόχου κύστης και μπορούν να μεταναστεύσουν στον χοληδόχο πόρο (χοληδοχολιθίαση), στα ενδοηπατικά χοληφόρα (ενδοηπατική χολολιθίαση) και στα εξωηπατικά χοληφόρα. Οι λίθοι μπορεί να είναι χοληστερινικοί (αποτελούνται κυρίως από χοληστερόλη), μεικτοί (αποτελούνται από χοληστερόλη και διάφορες χολοχρωστικές) ή χολερυθρινικοί (αποτελούνται κυρίως από χολερυθρίνη και άλατα ασβεστίου). Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η χολολιθίαση δεν παρουσιάζει συμπτώματα, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εκδηλωθεί με συμπτώματα όπως ο πόνος, η χολοκυστίτιδα και ο ίκτερος.

Διατροφική Αντιμετώπιση Χολολιθίασης

Η ασυμπτωματική χολολιθίαση συνήθως δεν χρίζει συγκεκριμένης θεραπευτικής προσέγγισης. Σε περίπτωση ύπαρξης συμπτωμάτων, η χολοκυστεκτομή είναι η θεραπεία επιλογής. Σε οξύ επεισόδιο χολοκυστίτιδας, το οποίο συνοδεύεται από έντονο πόνο που αντανακλά στην πλάτη και το δεξιό ώμο, πραγματοποιείται αρχικά στέρηση τροφής και κατανάλωση αποκλειστικά υγρών και ηλεκτρολυτών. Η τροφή επανεντάσσεται μετά το τέλος του επεισοδίου με σταδιακή αύξηση του λίπους.

Στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί χολοκυστεκτομή, μετά το χειρουργείο χορηγείται υδρική δίαιτα και στη συνέχεια μια δίαιτα φτωχή σε λίπος. Με την πάροδο του χρόνου, μια ισορροπημένη διατροφή θα πρέπει να είναι ανεκτή, καθώς ο περιορισμός του λίπους δεν χρειάζεται δια βίου. Ωστόσο, τα άτομα που έχουν κάνει χολοκυστεκτομή θα πρέπει να αποφεύγουν τα μεγάλα λιπαρά γεύματα ώστε να διευκολύνεται η διαδικασία της πέψης. Για το λόγο αυτό προτείνεται το διατροφικό λίπος να κατανέμεται μέσα στην ημέρα.