Η παιδική ηλικία αποτελεί ορόσημο για την εκπαίδευση και υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών επιλογών, συνηθειών και συμπεριφορών. Ιδιαίτερα τα πρώτα 2-3 χρόνια της ζωής, θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμα καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης είναι γρήγορος και το ανοσολογικό σύστημα του παιδιού δεν έχει ωριμάσει πλήρως, άρα υπάρχει μεγαλύτερη επιρρέπεια σε ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών και λοιμώξεις.
Στην εφηβική ηλικία, οι θρεπτικές απαιτήσεις είναι επίσης αυξημένες, επομένως είναι απαραίτητο η διατροφή να είναι πλήρης και να καλύπτει τις ανάγκες.
Ποια είναι τα οφέλη μια πλήρους και ισορροπημένης διατροφής κατα την παιδική και εφηβική ηλικία;
- Διατήρηση καλής υγείας δέρματος, δοντιών και ματιών
- Υποστήριξη μυικής μάζας
- Ανάπτυξη και διατήρηση υγειούς σωματικού βάρους
- Ενδυνάμωση οστών
- Υποστήριξη υγειούς ανάπτυξης
- Υποστήριξη ανάπτυξης εγκεφάλου και βελτίωση της πνευματικής υγείας
- Ενίσχυση ανασοποιητικού συστήματος
- Καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος
- Πρόληψη νοσημάτων στην ενήλικη ζωή
Τι είναι σημαντικό να περιλαμβάνει μια ισορροπημένη διατροφή και ένας ισορροπημένος τρόπος ζωής κατά την παιδική και εφηβική ηλικία;
- Ποικιλία φρούτων και λαχανικών σε καθημερινή βάση
- Γάλα, γιαούρτι ή τυρί καθημερινά
- Ποικιλία δημητριακών καθημερινά και κατά προτίμηση κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης
- Αποφυγή κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος και κατανάλωση κόκκινου και λευκού κρέατος 2-3 φορές/ εβδομάδα
- Κατανάλωση ψαριών & θαλασσινών 2-3 φορές/ εβδομάδα και τουλάχιστον 1 φορά/ εβδομάδα κατανάλωση κάποιου λιπαρού ψαριού
- Κατανάλωση οσπρίων τουλάχιστον 1 φορά/ εβδομαδα
- Κατανάλωση του ελαιολάδου ως τη βασική πηγή λίπους
- Περιορισμό της κατανάλωσης ζάχαρης, αλατιού και των προϊόντων που τα περιέχουν
- Καθημερινή φυσική δραστηριότητα
- Επαρκή πρόσληψη νερού
- Ενισχυμένη κατανάλωση σπιτικού φαγητού
- Μειωμένη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων