Ο θηλασμός είναι η πλέον φυσική συνέχιση της εγκυμοσύνης και σχετίζεται με πολλαπλά οφέλη τόσο για το βρέφος όσο και για την νέα μητέρα.
Ωστόσο, αποτελεί μία εξίσου απαιτητική διατροφικά περίοδο στη ζωή της γυναίκας.
Μία κατάλληλα προσαρμοσμένη διατροφή είναι αναγκαία για την παραγωγή γάλακτος κατάλληλης ποσότητας και ποιότητας αλλά και για τη διασφάλιση της υγείας της μητέρας.
Οι θηλάζουσες έχουν υψηλότερες ανάγκες ενέργειας και θρεπτικών συστατικών ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχεια του θηλασμού. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο η θηλάζουσα να σημειώνει μία απώλεια βάρους 0,5- 1 Kg ανά μήνα μετά τον πρώτο μήνα μετά τον τοκετό.
Η απώλεια βάρους κατά το θηλασμό συνήθως δεν επιδρά στην ποιότητα και ποσότητα του παραγόμενου γάλακτος, ωστόσο συχνά σημειώνονται πολλές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να γίνει με σωστό τρόπο. Ο θηλασμός θεωρείται επιτυχημένος όταν το θηλάζον βρέφος προσλαμβάνει το αναμενόμενο βάρος.